Medailonky 2021

Představujeme Vám přednášející z Česka, Polska a Slovenska, kteří vystoupí se svými příspěvky na letošní konferenci.

Mgr. Roman Giebisch, Ph.D.

Roman Giebisch je aktivním knihovníkem, kterého zná snad každý z knihovnické branže. V současnosti je zaměstnancem Národní knihovny ČR a také předsedou Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP ČR). Ve volném čase rád cestuje a je velkým gurmánem, co se jídla týče.

Mgr. Marcin Wieczorek

Marcin Wieczorek je ředitelem Veřejné knihovny ve Skoczowě. Soukromě se věnuje hudbě, fotografování, novinařině, je animátorem kultury, PR specialistou a počítačovým grafikem. Je autorem publikace „Na cieszyśką nutę“ a alba „65 lat Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. Janiny Marcinkowej“.

Mgr. et. Ing. Soňa Plháková

Soňa Plháková je psycholožka, která ráda propojuje svět psychologie a organizací, humanitní břeh a technický, systematičnost a kreativitu. Již 16 let má vlastní personální a psychologickou praxi. V organizacích či firmách ji můžete potkat při řešení konfliktních situací jako mediátora nebo jako personálního poradce u výběrových řízení. Jako s lektorem se s ní nejčastěji setkáte na seminářích rozvíjející komunikaci, sebereflexi a psychickou odolnost. Ve volném čase relaxuje nejraději v přírodě, kde ji honí její pes. Rekreačně, ale s velkým nasazením hraje golf a miluje detektivky, zvláště ty s Herculem Poirotem a pozoruje na sobě podobnou roztomilou posedlost detailem. Osobní motto: „Jediná omezení, která v lidských životech existují, jsou ta, která si vytváříme my sami.“ Konfucius

Bc. Gabriel Kolasa

Gabriel Kolasa je víc než 10 let knihovníkem v oddělení pro děti a mládež Knihovny města Ostravy. Mezi jeho zájmy patří četba z oblasti žánru sci-fi a fantasy. V oblibě má také komiksy. Ve volném čase se rád rekreačně projede na koloběžce nebo na kole. Nejlépe si odpočine při sledování seriálů, filmů a hraní počítačových her. Poznatky z uvedených aktivit se pak snaží zúročit při práci se čtenáři různých věkových kategorií. 

Mgr. Alena Budková

Alena Budková pracuje již 13. rokem v Městské knihovně Sedlčany, kde se mimo jiné věnuje informačnímu vzdělávání žáků 2. stupně ZŠ a žáků SŠ. Na knihovnictví ji baví jeho rozmanitost a práce s lidmi. V soukromém životě je mámou tří dětí, jejichž výchova ji  vytrénovala (a stále trénuje) pro komunikaci se žáky při vzdělávacích akcích v knihovně. Ráda čte, poslouchá hudbu, jezdí nakole a raduje se ze života.

Bc. Natália Malíková

Natália Malíková je projektovou pracovnicí v Knihovně pro mládež města Košice, která místo pera používá čarovný proutek. Jedním mávnutím se postará o projekty, grafiku, videa, či metodiku knihovny. Nejšťastnější je v obklopení dětí a mládeže, a proto se vždy jako první zapojí do všech akcí či festivalů, které jsou věnované těmto věkovým skupinám. V knihovně má momentálně pod palcem ambasadory, se kterými dnem i nocí propagují četbu a kulturu samotnou. V ruce, kterou nedrží proutek, má vždy hrnek s kávou, díky němuž stíhá i hodně volnočasových aktivit. Věnuje se videoprodukci, připravuje grafiku různým umělcům a aktivně tráví čas v přírodě se svou buldočicí Muffkou, která je jí věrnou parťačkou.

Mgr. Zuzana Kunová

Zuzana Kunová je knihovnicí akademické knihovny, momentálně působící na Oddělení specializovaných akademických služeb. Vystudovala KISK se zaměřením na design informačních služeb, kterému se věnuje i ve své práci. Dalším velkým tématem je pro ni projektový management, o kterém již třetím rokem dál předává znalosti studujícím na své domovské katedře. Baví ji výzkumy, nové výzvy a posouvání se vpřed, miluje systematická řešení a nesnáší točení se v kruzích. Radost jí kromě práce vždy zaručeně udělá dobrá káva, sluníčko, bylinkový čaj a květiny všeho druhu. Svůj volný čas tráví nejraději prací na zahrádce a pletením. Do budoucna si plánuje pořídit pejska.

Bc. Hana Pietrová

Hana Pietrová je knihovnice a pracovnice s mládeží v Mklubu Knihovny Třinec už 8 let. Absolventka Informačních studií a knihovnictví na Slezské univerzitě v Opavě se do třinecké knihovny dostala díky práci na mezinárodních projektech, jako byly např. komunitní zahrady CZ/PL nebo Slezská akademie demokracie. V Mklubu založila a už 7 let vede Dobrovolnické centrum K3, kde propojuje mladé lidi s organizacemi a knihovnou. V Mklubu se společně se svými spolupracovníky snaží tvořit bezpečné prostředí, vhodné pro seberealizaci mladých lidí.

Bc. Martin Čadra

Martin Čadra se v současné době snaží být dobrým lídrem pro jemu „svěřené“ kolegy v Knihovně Třinec. Mimo výše uvedené se zabývá rozvojem polytechnického vzdělávání a zpřístupňování nových technologií široké veřejnosti. Mezi ně patří virtuální realita, programování, základy robotiky nebo 3D tisk. Rád se také věnuje tématu udržitelnosti v knihovnách a designu služeb.

Mgr. Marie Zabystrzanová

Marie Zabystrzanová pracuje jako knihovnice pro děti v Knihovně Třinec. Vystudovala dějiny umění a knihovnictví. Během svého působení v knihovně se začala věnovat nejrůznějším technologiím, především robotům. Zaměřuje se na začleňování technologií do knihovnických programů a lekcí. Téma technologií zpracovala i ve své magisterské diplomové práci, která nese název „Využití vybraných moderních technologií v práci s dětmi v knihovně“. Ve svém volném čase se věnuje focení, procházkám v přírodě, čtení a zkoušení nových věcí např. robotů